szerda, június 13, 2012

Ajtók, ablakok, lámpák


Az építkezés sok más egyében kívül (pénz, pénz, pénz, elgondolás, idő, stb.) döntések sorozata. Mindenről dönteni kell a felelősség teljes tudatában. A felelősségteljes döntéshez ismerni kell, miről is döntünk. Az ismeret megszerzése idő. (Megint eszembe jut az informatikánál idézett mondás: "Az információ: hatalom, ha jól használod: győzelem.") Vagy rábízni a kivitelezőre, de akkor már reklamációnak helye nincs. Mondanom sem kell, szóbeli érettségik jönnek és bár nincs sok érettségizőm, azért csak benn kell ülni, hogy a "foglalkoztatott tanárok" (magyar, töris kollégák) is ki tudjanak menni néha és meglegyen a benn maradó 3 fő. Vagyis az idő ücsürgéssel megy el, ahelyett, hogy tájékozódnék a következő témákban:

Jelenleg az ablakokról kell döntenünk, a redőnyökről, redőnytokokról és a villanyszerelésben/gépészetben  legalább arról, hogy a monolit födémen hol lesznek az áttörések.
Lássuk, mit kell átgondolni:
REDŐNY és REDŐNYTOK: redőny műanyag vagy alumínium. Külső tokos vagy ráépített. Áthidalóval együtt vagy külön. (Pl. Hella) Vakolható vagy sem. Működése kézi, motoros, vagy majd ha lesz rá pénzünk akkor lehessen motoros. Megannyi lehetőség, más-más falazati kialakítással, még a redőny beépítése előtt.



 

Úgy gondoltuk, hogy az elsőt választjuk, vagyis nem az áthidalóval egybeépítettet, de külső, vakolható tokos redőnyt. További átgondolás, hogy akkor a szoba felé mi legyen a redőnytok mögött?
1. ahogy a legfelső képen látható, fal=tégla lesz mögötte (előny: belülről a karnisrúd könnyeb rögzíthető, hátrány: kevésbé hőszigetel, mint az EPS)
2. a harmadik képhez hasonlóan a tok belső felére nem tégla kerül, hanem szigetelőanyag. (Előnye: jobban szigetel, mint a tégla, hátránya: szigetelőanyaghoz nem lehet karnist rögzíteni, tehát pl. plafonról kell majd belógatni.)


ABLAK/AJTÓ: műanyag vagy fa. Ha műanyag, akkor hány légkamrás. Az üveg kétrétegű vagy háromrétegű, gázzal töltött vagy sem. Osztott vagy sima. Milyen legyen a bejárati ajtó: üveges vagy tömör. A belső ajtók olyanok legyenek, hogy legyen belőle üveges és teli is. A teraszajtó bukó/toló vagy emelő/toló. Küszöb süllyesztett vagy magas? (És akkor még nem is szóltam a falba tolható kétszárnyú belső tolóajtóról. :O)

 
  
  

 

Megrágni mindegyik előnyét és hátrányát. Nyilván a pénz nagy úr, ésszerű és később vállalható kompromisszumokat kell kötni.

Nincsenek megjegyzések: